Η ευθυγράμμιση και το stacking του γαλαξία, μέσω πολλαπλών εικόνων, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα αστέρια κινούνται και αλλάζουν θέση, κατά την εξέλιξη του χρόνου, με μεγάλη ταχύτητα. Αυτό φαίνεται στις διαδοχικές λήψεις της αστροφωτογράφισης, στην οποία εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα star tracker, μέσα σε διάστημα 20 sec χρόνου έκθεσης ο γαλαξίας έχει μετακινηθεί. Πόσο μάλλον εάν έχεις τραβήξει 5 και 10 φωτογραφίες των 20 sec. Τα 1.5 και 3 λεπτά είναι αρκετά για να δυσκολέψει οποιοδήποτε πρόγραμμα για την ευθυγράμμιση και ταυτόχρονα το stacking των εικόνων για να μειώσεις το θόρυβο.

Ο πιο γρήγορος και αξιόπιστος τρόπος ευθυγράμμισης αστεριών και μείωσης θορύβου της εικόνας, γίνεται συνδυαστικά. Τα βασικά βήματα είναι τα παρακάτω:

Α. Λήψη 5 εικόνων με τις ίδιες ρυθμίσεις, για να αποφύγουμε το μεγάλο διάστημα των 3 λεπτών μετακίνησης του γαλαξία και επεξεργασία στο lightroom

Β. Χρήση προγράμματος πανοράματος (εδώ PTGui Pro), όπου με την βοήθεια μάσκας ευθυγραμμίζουμε αρχικά τον ουρανό και μετά το έδαφος. Εξαγωγή 5 σετ εικόνων με ουρανό και άλλα 5 σετ εικόνων με έδαφος.

Γ. Χρήση photoshop: Φόρτωση των σετ εικόνων του ουρανού με το script “Load Files into Stack” και εφαρμογή του Image Averaging. Μετά φόρτωση των εικόνων του εδάφους με τα ίδια βήματα και σύνθεση του κολλάζ των δύο σετ.

Α. Επεξεργασία σε LR
ακολουθούμε τα βήματα των οδηγιών για επεξεργασία γαλαξία σε LR (δείτε στην κατηγορία Lab) και κάνουμε εξαγωγή των εικόνων μία - μία.

Β. Χρήση προγράμματος πανοράματος (PTGui Pro)
1. Εισαγωγή των εικόνων στο πρόγραμμα
2. Χρήση μάσκας για το έδαφος, ώστε να αφήσουμε τον ουρανό να ευθυγραμμιστεί. Με κόκκινο είναι η μάσκα που αφαιρεί το ζωγραφισμένο μέρος. Αυτό εφαρμόζεται και στις 5 φωτογραφίες. Εάν γίνει σε μία, τότε υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης της μάσκας, σε μορφή png ή και η αντιγραφή και επικόλληση σε κάθε μία από τις επόμενες εικόνες.

Η μάσκα εδάφους μπορεί να αποθηκευθεί σε μορφή png και γίνεται με τα εργαλεία του προγράμματος πάνω στην εικόνα.
Με κόκκινο γίνεται αφαίρεση των μερών επιλεγμένων μερών της εικόνας, με πράσινο πρόσθεση και με διαφανές, διαγράφουμε την προηγούμενη επιλογή μας.
3. Πηγαίνοντας στο Project Assistant, κλικάρουμε align και θα εμφανιστεί μία πρώτη προσέγγιση της συνολικής εικόνας, που προήλθε από την επικόλληση των 5. Στην ουσία, είναι ένα πανόραμα, όπου όμως κάθε αστέρι πέφτει το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας την παρακάτω εικόνα:​​​​​​​
4. Μετά το πρώτο align, κάνουμε βελτιστοποίηση, πηγαίνοντας στο Optimizer και κλικάροντας “Run Optimizer”. Το πρόγραμμα διορθώνει τυχόν σημεία που δεν συμπίπτουν με την κάθε εικόνα. Σβήνει τα χειρότερα σημεία, τα οποία ονομάζονται Control Points και βελτιστοποιεί τις αποστάσεις. Μόλις τρέξει, δείχνει τα τελικά αποτελέσματα, δηλαδή τις αποστάσεις των control points (την μέγιστη, την ελάχιστη και τον μέσο όρο). Όσο η μέγιστη απόσταση μικραίνει, τόσο καλύτερο τα τελικό αποτέλεσμα του πανοράμοτος.
Εάν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, μπορούμε χειροκίνητα και να σβήσουμε τα control points με τις μεγάλες αποστάσεις ή να πάμε πάνω στην γκρι μπάρα (Control Points) και να κλικάρουμε στο “Delete Worst Control Points”.
Εάν βρει Control Points τα οποία είναι εκτός προδιαγραφών απόστασης, θα βγάλει μήνυμα με τον αριθμό των σημείων που βρήκε και θα μας ρωτήσει εάν θέλουμε να κάνουμε ξανά βελτιστοποίηση. Πατάμε OK και το optimizer κάνει εκ’ νέου υπολογισμό, με καλύτερα αποτελέσματα.​​​​​​​
5. Είμαστε έτοιμοι για την σύνθεση του πανοράματος, αλλά με την διαφορά ότι δεν θα δημιουργήσουμε μία εικόνα, αλλά θα εξάγουμε μία - μία τις 5 εικόνες, οι οποίες τώρα έχουν ευθυγραμμιστεί. Πηγαίνουμε στο Create Panorama, ξετικάρουμε το κουτάκι που γράφει “Blended Panorama” και τικάρουμε το κουτάκι που γράφει “Individual layers”.
Αφού έχουμε προσδιορίσει σε τι μορφή θα εξάγουμε την εικόνα, πατάμε το κουμπί “Create Panorama”. Στον φάκελό μας τώρα έχουν δημιουργηθεί 5 εικόνες, μόνο με τον ουρανό και τον γαλαξία του, πλήρως ευθυγραμμισμένες. Οι εικόνες που θα δημιουργηθούν στο φάκελό, θα είναι οι παρακάτω:​​​​​​​
6. Η ίδια διαδικασία γίνεται και για το έδαφος βάζοντας κόκκινη μάσκα στον ουρανό, για να τον αφαιρέσουμε. Για την μάσκα του ουρανού δεν θα χρειαστεί να την επανασχεδιάσουμε με το χέρι. Μετατρέπουμε την μάσκα του εδάφους - που υπάρχει ήδη - σε πράσινο και κοκκινίζουμε την εναπομείναντα επιφάνεια με το εργαλείο του γεμίσματος.
Πατάμε επάνω στην περιοχή (αφού έχουμε επιλέξει το χρώμα πρώτα από το αντίστοιχο κυκλάκι) και η όλη περιοχή αποκτάει το χρώμα της επιλογής μας (εμφανίζεται ένας σταυρός). Πατάμε πάνω στην κόκκινη μάσκα και μετατρέπεται σε πράσινη.​​​​​​​
Μετά επιλέγουμε το κόκκινο χρώμα και το εργαλείο του γεμίσματος και πατάμε πάνω στην περιοχή που δεν έχει χρώμα. Η περιοχή γεμίζει με κόκκινο χρώμα.​​​​​​​
Έτσι αποκλείσαμε, από την υπάρχουσα μάσκα του εδάφους, τον ουρανό. Εάν θέλουμε να σβήσουμε το πράσινο για να βλέπουμε καλύτερα, επιλέγουμε το λευκό κυκλάκι και το εικονίδιο του γεμίσματος και κλικάρουμε μέσα στην πράσινη περιοχή.​​​​​​​
Αφού αντιγράψουμε την μάσκα και κάνουμε επικόλληση και στις 5 εικόνες ξεχωριστά, ακολουθούμε τα άνωθεν βήματα από 3 - 5 (δηλαδή: align —> optimizer —> create panorama).


Γ. Χρήση Photoshop
Με την βοήθεια του photoshop η κάθε εικόνα θα πέσει πάνω στην άλλη με την μέθοδο του Image Averaging και η τελική εικόνα θα έχει απολέσει ένα μεγάλο μέρος του θορύβου, που θα υπήρχε έντονα εάν είχαμε μία μόνο λήψη γαλαξία. Η τεχνική αυτή είναι η πιο καλή για την απολέσει του τυχαίου θορύβου που παράγεται από την ενίσχυση του αισθητήρα (αύξηση του ISO), χωρίς να μεταβάλλει τα τις τιμές των pixels, όπως κάνει η μέθοδος αποθορυβοποίησης Median (όλα τα γειτονικά pixels παίρνουν το μέσο όρο του κεντρικού).

Τα βήματα που ακολουθούμε είναι τα παρακάτω:
Φορτώνουμε τις 5 εικόνες του ουρανού από το script “Load Files into Stack” και πατάμε ΟΚ.
Οι εικόνες φορτώνονται ανά layer και το opacity τους είναι 100%.​​​​​​​
Αλλάζουμε το opacity του κάθε layer εφαρμόζοντας την μέθοδο του Image Averaging και ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, ως εξής:

 - DSC_6850 sky0000.tif —> το 1/5 του 100% = 20%

 - DSC_6850 sky0001.tif —> το 1/4 του 100% = 25%

- DSC_6850 sky0002.tif —> το 1/3 του 100% = 33%

- DSC_6850 sky0003.tif —> το 1/2 του 100% = 50%

- DSC_6850 sky0004.tif —> το 1/1 του 100% = 100%

Η διαφορά πριν και μετά του Image Averaging φαίνεται παρακάτω:​​​​​​​

Μία φωτογραφία

Image Averaging 5 φωτογραφιών

3. Merge όλων των layers σε ένα
4. Δίνουμε οξύτητα στην εικόνα επιλέγοντας unsharp mask πηγαίνοντας στην μπάρα —> Filter —> Sharpen —> unsharp mask
5. Δημιουργούμε ένα δεύτερο φύλλο με τα 5 layers του εδάφους, ακολουθώντας τα ίδια βήματα από 1 ως 3
6. Φέρνουμε την εικόνα του ουρανού, δημιουργώντας ένα νέο layer στο φύλλο του εδάφους. Το νέο layer (με την εικόνα του ουρανού) μεταφέρεται από κάτω από το layer του εδάφους.
7. Στρέφουμε και μετακινούμε τον ουρανό μέχρι να βγει η εικόνα που θέλουμε, επιλέγοντας το layer του ουρανού και έπειτα κάνοντας κλικ στην μπάρα: Edit —> Transform —> Rotate. Όταν το αποτέλεσμα είναι εντάξει, πατάμε enter και κάνουμε save as την εικόνα, όπου μετά μπορούμε να το επεξεργαστούμε περαιτέρω στο LR.

You may also like

Back to Top